zaterdag 20 oktober 2007

Herziene editie 'Het Boek' in de maak

Er komt een herziene versie van 'Het Boek'. Deze eigentijdse parafrase op de Bijbel uit 1987 is aan revisie toe, stelt Jan Otter van IBS Nederland, die de rechten op 'Het Boek' bezit. De taal en uitdrukkingen zijn in de afgelopen twintig jaar zodanig veranderd dat de tekst volgens hem aanpassingen behoeft.

"We denken dat we na twintig jaar de tekst nog weer iets dichter bij het hart van mensen kunnen brengen", aldus Jan Otter.

Kunt u ter illustratie enkele woorden/begrippen noemen die inmiddels 'uit de tijd' zijn?
"Het is ietsje te vroeg om daar op in te gaan. We zitten nu in een fase waarin we het geheel in kaart brengen. Deels zullen aanpassingen te maken hebben met nauwkeurigheid naar de grondtekst toe, deels met synchroniseren binnen de vertaling - citaten in het Nieuwe Testament directer laten aansluiten bij de tekst in het Oude Testament- en deels met aansluiting bij hedendaags taalgebruik."

Wie gaan de aanpassingen plegen?
"Er zijn drie bronnen. Ten eerste lezers die de afgelopen jaren reacties hebben gestuurd. Ten tweede aanpassingen die in het buitenland zijn gemaakt, waar men eerder revisies heeft toegepast. Ten derde is er een groep mensen die systematisch de tekst doorleest en suggesties doet. Uiteraard is er ook een deskundige eindredacteur."

Wanneer kunnen we de herziene editie verwachten?
"We hopen met pakweg een klein jaar een stuk verder te zijn. Houd www.hetboek.nl in de gaten!"

Bron: EO Visie 41 12 oktober 2007


Geen opmerkingen: