donderdag 26 september 2013

Pakistan: Kerk getroffen door zelfmoordaanslag

Pakistaanse gelovigen van de All Saints Anglican Church in Peshawar werden afgelopen zondag opgeschrikt door een grote aanslag. Terwijl ruim 600 christenen na de ochtenddienst de kerk verlieten, bliezen twee leden van de Taliban zich op. Daarbij kwamen 89 mensen om het leven en raakten 150 mensen gewond.

Door deze aanslag is de spanning tussen moslims en christenen weer toegenomen. “De overheid die ons zou moeten beschermen, heeft gefaald. Opnieuw moeten we kijken hoe wij christenen kunnen beschermen”, vertelt de bisschop van Peshawar. “Ik bid dat God ons allemaal beschermt, maar ik ben bang voor een aanslag op een andere kerk.”

In het hele land is geschokt gereageerd op de aanslag. In verschillende provincies braken protesten uit. De overheid kondigde drie dagen van nationale rouw af. Ook kerken besloten om drie dagen samen te bidden en vreedzaam te protesteren.

• Bid om troost voor hen die geliefden hebben verloren. Bid ook om genezing en herstel van de vele gewonden. Bid voor de leiders van de kerk, om wijsheid en kracht om de gemeente te leiden door deze moeilijke periode.

• In psalm 46 staat dat God een veilige schuilplaats is en een betrouwbare hulp in de nood. Bid dat christenen in Pakistan hier houvast aan hebben en niet naar wraak zullen grijpen.

• Bid voor de overheid van Pakistan. Bid dat zij zich sterk maakt om de christelijke minderheid in het land te beschermen.

Tekenen van hoop uit Syrië
Deze week kregen we van een pastor uit Syrië ook een bijzonder, positief dankpunt dat we graag met u willen delen. “Begrijp me niet verkeerd, want hoe je er ook naar kijkt: de oorlog is in alle opzichten verschrikkelijk. Maar er gebeurt iets met de kerk in Syrië”, vertelt hij. “Er is meer eenheid, meer samenwerking. Mijn hele gemeente is bereid zich in te zetten - uit vrije wil. Het aantal gezinnen dat we kunnen bezoeken is enorm, en we bezoeken mensen uit allerlei godsdienstige groeperingen en denominaties.”

Ook Syriërs die gevlucht zijn, willen helpen en deze Syrische pastor biedt daar mogelijkheid toe. “Via Facebook heb ik contact met Syriërs in de Arabische wereld die de mensen in hun eigen land willen helpen, maar niet weten hoe. Dus gebruik ik mijn Facebook-pagina om situaties onder de aandacht te brengen waarin medische hulp nodig is. En gevluchte Syriërs zijn bereid hulp te bieden. Op deze manier hebben we al in dertien gevallen hulp geboden.”

• Wilt u blijven bidden voor Syrië? Dank God ook dat de kerk zo’n baken van hoop mag zijn in deze moeilijke periode.

www.opendoors.nl
~ ~

Geen opmerkingen: