donderdag 12 juni 2014

Irak: Massale uittocht christenen Mosul

“Er zijn maar twee families achtergebleven in deze christelijke wijk”, zegt een christen uit Mosul, een stad in het noorden van Irak. “Alle andere gezinnen wisten te ontvluchten. Ik kon mijn vrouw en kinderen uit Mosul weg krijgen, maar nu kan ik mijn huis niet meer veilig verlaten.”

Sinds de verovering van de stad door fundamentalistische ISIS-strijders afgelopen dinsdag, slaan christenen massaal op de vlucht. “Als dit zo doorgaat, zal er heel snel geen christen meer over zijn in Mosul”, zegt een hulpverlener ter plaatse. “Dit zou wel eens de laatste uittocht van christenen kunnen zijn.” De weinige christenen die nog in Mosul zijn achtergebleven, vrezen voor hun veiligheid.

Mosul kent een grote christelijke gemeenschap die al jaren fors onder druk staat door bedreigingen, ontvoeringen en moord. Minstens duizend gezinnen hebben de afgelopen dagen hun stad in allerijl verlaten. Veel christenen vluchten naar de Koerdische autonome regio, enkele tientallen kilometers ten noorden van Mosul. Daar vinden ze onderdak in kloosters en bij Assyrische christenen.

• Bid voor het behoud van de kerk in Mosul en andere delen van Irak. Christenen in de provincie Nineve vrezen voor de toekomst van de eeuwenoude christelijke minderheid in de regio.

• Dank voor de kloosters en christelijke gezinnen die vluchtelingen uit Mosul opvangen. Bid dat in praktische noden wordt voorzien. Veel vluchtelingen hebben nauwelijks iets mee kunnen nemen. Er is een tekort aan matrassen en dekens.

• Bid om bescherming voor christenen die in Mosul of op andere gevaarlijke plekken zijn achtergebleven. Meerdere dorpen die overwegend door christenen bewoond worden, zijn in handen gevallen van ISIS.

PS. Morgenavond wordt tijdens de Nacht van Gebed op meer dan 300 locaties in Nederland en België gebeden voor de vervolgde kerk. Doet u mee? Kijk op www.nachtvangebed.nl voor het locatieoverzicht en meer informatie.

Bron:  www.opendoors.nl


Geen opmerkingen: