donderdag 28 oktober 2010

Open Doors protesteert tegen VN-resolutie

ERMELO - Open Doors voert wereldwijd actie tegen om te voorkomen dat de Verenigde Naties een resolutie tegen godsdienstlastering aannemen. Die zou slecht voor religieuze minderheden kunnen uitpakken.

De resolutie beschermt geen mensen, maar godsdiensten en kan daarom eenvoudig worden misbruikt om religieuze minderheden te vervolgen, stelt de organisatie die opkomt voor vervolgde christenen. ,,Vooral christenen en andere minderheden in strenge moslimlanden als Iran, Saudi-Arabië en Somalië kunnen hiervan de dupe worden'', licht woordvoerder Klaas Muurling toe.
Het voorstel is om woorden of daden te verbieden die als beledigend worden ervaren voor een specifieke godsdienst. ,,Dat lijkt op het eerste gezicht een goed initiatief'', aldus Muurling. ,,Maar het grote gevaar is dat de resolutie wordt misbruikt om religieuze minderheden, onder wie christenen, te vervolgen. Met toestemming van de Verenigde Naties.''
De resolutie wordt - op initiatief van Pakistan - jaarlijks ingediend door 57 moslimlanden en telkens met een meerderheid van stemmen aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Er zijn geen concrete voorbeelden bekend van vervolging, waarbij de resolutie als basis diende, zegt Muurling. ,,Maar het kan een springplank zijn om de vervolgde kerk meer te vervolgen. Want wanneer beledig je een godsdienst? Als je in sommige moslimlanden zegt dat Christus de Zoon van God is, wordt dat gezien als belediging van de islam. Elke vorm van wetgeving hoort mensen te beschermen, geen godsdiensten.''
Open Doors stuitte onlangs op de resolutie. Volgens Muurling neemt de interesse in de VN af om voor het besluit te stemmen. Daarom hoopt hij dat de protestactie het laatste duwtje is voor landen om tegen te stemmen. Het voorstel wordt in december door de VN behandeld.

Bron: ND

Geen opmerkingen: